Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2017 09:00 - Инвестиция занапред
Автор: lichnifinansi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1336 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Много хора ежедневно започват все по-ясно да осъзнават нуждата от инвестиране, но къде?

Кое е безопасно, къде има по-голяма печалба, къде не трябват много пари за старт?

Все резонни въпроси и все с един и същ отговор- Вземи си консултант!!!

Всеки ден света се променя. Ако го обозначим с графика ще изглежда така:

image  Това е само 1% от нещата, които вчера са били различни. Масата не осъзнава нуждата си от растеж и възможностите, които имат тези, които учат бързо.

Общодостъпните инвестиции за частно лице не са малко, но не са и много ако държим на сигурността.

Най-сигурни са застраховките Живот. Последните 20 години този инструмент се е закрепил на лидерските места по даване на възможност да се инвестира с малки равни месечни суми и трупане на сигурна доходност. Парите и доходността по застраховка Живот са гарантирани от държавата и дружествата подлежат на периодични проверки от Комисията по финансов надзор. Основно средствата(80%) се инвестират в държавни ценни книжа и доходността там през годините се движи около 4%. Част от сумата се инвестира в имоти, облигации и най-малката частица от нея в банкови депозити(Рядко над 2%). В повечето случай дори банките държат парите си при застраховател, а не обратното.

Плюсът на застраховката Живот е, че хем пестиш и инвестираш едновременно, хем си застрахован. Също така, за да получиш обезщетение за счупена ръка примерно може да си внесъл само една вноска, а не както мислят хората по принцип, че трябва да им е изтекла застраховката. Напротив :)

 

Представете си, че месечната ни вноска по застраховка Живот е 100 лева. Около 5 лева от нея отиват за покриване на рисковата част, т.е. защитава нашия живот и здраве в размерите, договорени със застрахователя в избрани от самите нас ситуации. Останалите 95 лева се инвестират и носят някаква доходност, която ще получим, когато застраховката изтече. Когато имаме само спестовен елемент, нашите пари (както и тези на всички останали застраховани) се събират на едно място и се инвестират по определени правила, наложени от законодателството. С тази сума от 95 лв. месечно започваме да трупаме Гарантирана сума за получаване и ако тя е грубо казано 10 000 лв. ако ни се случи злополука ние получаваме % от 20 000 лв. за да се лекуваме или да си седим вкъщи. В случай на смърт на посочен от нас човек се изплащат 30 000 лв, за да може той да се погрижи за разходите по погребението, да се доизплатят кредити или ако имаме малки деца да бъдат отгледани достойно. И това ни се дава по право още с първите 100 лв.

 

Това е чистата застраховка Живот, вторият вариант е Инвестиционна Застраховка Живот. Там условията са същите както при спестовната-в тази обаче ние можем да определим, в кой взаимен фонд да се инвестират парите ни, както и да го променим след време, ако не сме доволни.

Тези пари отново се онаследяват.

Всеки застрахован плаща всяка година 1 лев за гаранционен фонд, а парите по застраховката му не подлежат на запори и единствено лица, които е посочил поименно могат да получат тези пари.

Друго предимство на застраховката Живот са данъчните облекчения.Това данъчно облекчение е в размер до 10 % от годишния ни доход и с платените застрахователни премии си намаляваме данъчната основа. Например, ако имаме заплата от 1,000 лева на месец или 12,000 лева на година, до 1,200 лева може да отделяме за вноски по застраховка Живот. Така данъчната основа ще ни стане 10,800 лева (вместо 12 хиляди) и ще платим данък общ доход от 1080 лева, вместо от 1,200 лева, т.е. спестили сме едни 120 лева за годината. Ако прекратим застраховката си преди падежа, ще трябва да си платим данъка от 10% за цялата сума, независимо дали сме ползвали облекчение или не.

Застраховката Живот е дългосрочен ангажимент. Тя се сключва в някои случаи и за 20 и повече години и през това време ние трябва да внасяме всеки месец (или година) застрахователната премия. Ако се откажем преди това, ще загубим част от спестените средства. Надявам се всички застрахователни агенти и брокери да казват на клиентите си, че ако прекратим застраховката си Живот пред първите две години от договора, ние ще изгубим спестовната част, т.е. онези 95 лева на месец, като ще сме ползвали само рисковия елемент.

След втората година имаме право на откуп. Това означава, че може да си вземем част от внесените пари (само от 95-те лева, защото останалите 5 лева, за да покрият риска). Колкото повече години сме внасяли, толкова и процентът на откупа ще е по-голям. На падежа той е 100%. Ако спрем да внасяме пари в някакъв момент по тази застраховка, може да не я прекратяваме, а просто да намалим застрахователната сума и тя да стане по-малка от първоначалната.

Разбира се както споменах светът се променя, а с него и застраховките. Работя с продукт, от който след втората година хората могат да теглят от партидата си за непредвидени или предвидени разходи като: бал на детето, сватби, кръщенета, нов автомобил, предсрочно погасяване на кредит и каквото се сетите, без да търпят никакви загуби, а останалата част от парите им да продължи “да работи” и да им носи доходност.

Онаследяване на застраховките Живот.  Общата представа за застраховката Живот, е че когато умрем някой получава парите ни и си купува палто от норки. Точно така е. Още преди да сме подписали кандидатстването си за застраховка(т.нар. Предложение) ние знаем колко пари ще имаме след избрания от нас период и в това предложение ние трябва да попълним имената на хората, които искаме да обезпечим при евентуален фатален край. Вариантите са 2. Първият е да запишем просто “По закона за наследници”, а вторият е да ги посочим поименно, като във вторият нашите наследници може да не са роднини. Този вариант е много предпочитан от семейни хора с любовници, или при извънбрачни деца. Парите освен, че се онаследяват са и несеквестируеми, не подлежат на запор.

 

Е! Какво ще кажете?

0878 332 447 Мария Рашкова- Вашият финансов консултант




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saankia - здраевейте, вчера се опитах , дааа..
08.06.2017 00:02
влезна в контакт с вас във ФБ..
за съжаление, не чух никаква по конкретна ..оферта
да го наречем така..
това не са ли онези Застраховки „виенски„ от миналия век ?
благодаря за отговора !
юлия
цитирай
2. lichnifinansi - Здравейте Юлия
22.06.2017 07:36
Нали мислехте по офертата до края на месеца?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lichnifinansi
Категория: Бизнес
Прочетен: 21529
Постинги: 12
Коментари: 4
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930